Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:413 kcal \ B-23 g \ T-28 g \ W-16 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 151 kcal \ B-8 g \ T-10 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Sałata rzymska – 1 sztuka (110 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (35 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Łosoś wędzony na gorąco – 1 opak. (115 g)
- Borówki – 2 garście (120 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/5 opak. (50 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść (25 g)
- Dressing miodowo-musztard. – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Sałatę rzymską pokrój lub porozdzieraj na mniejsze kawałki i ułóż na talerzach.
- Cebulę pokrój w półplasterki, awokado w plastry. Łososia podziel na mniejsze kawałki. Ser feta pokrój w kostkę, borówki przepłucz i dorzuć do pozostałych składników. Dopraw pieprzem i posyp orzechami podprażonymi na suchej patelni.
- Przygotuj dressing miodowo-musztardowy i skrop sałatkę.
Sałatka z łososiem wędzonym i borówkami jest bogata w zdrowe tłuszcze i antyoksydanty. To pomysł na pyszne i lekkie śniadanie lub posiłek do pracy.