Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 491 kcal \ B-19 g \ T-28 g \ W-37 g \ BŁ-9 g
Składniki
Marynata do tofu
- Sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- Sos sriracha – 1 łyżka (12 g)
- Syrop klonowy – 1 łyżka (12 g)
Składniki główne
- Mix sałat – 1/2 opakowania (80 g)
- Cebula czerwona – 1/3 sztuki (40 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
- Papryczka jalapeno – 2 łyżki (30 g)
- Kotlety buraczane – 2 sztuki (170 g)
- Tofu naturalne – 1 opakowanie (180 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Sezam, nasiona – 1/2 łyżeczki (3 g)
Przygotowanie
- Tofu zamarynuj (im dłużej się marynuje, tym lepiej).
- Podsmaż na łyżce oliwy do zezłocenia. Gotowe burgery zgrilluj.
- Wszystkie składniki oczyść, pokrój i ułóż na talerzach. Dopraw pieprzem, skrop oliwą. Kotlety buraczane możesz polać kremem balsamicznym.
Bowl z tofu i burakami jest pysznym pomysłem na sycące śniadanie lub lunch. Nada się także jako danie do lunchboxa. Gotowe burgery buraczane kupisz w większych marketach.