
Wskazówki
10 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 353 kcal \ B-17 g \ T-19 g \ W-25 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 67 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- pomidorki koktajlowe – 18 sztuk (360 g)
- sałata lodowa – 1/2 sztuki (200 g)
- awokado – 1/2 sztuki (80 g)
- ogórek zielony – 1 sztuka (150 g)
- oliwa – 1 łyżka (12 g)
- łosoś wędzony na zimno – 1 opak. (100 g)
- miód – 1 łyżka (16 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- musztarda – 1 łyżeczka (8 g)
- migdały, płatki – 1 łyżka (10 g)
- borówki – 2 garście (110 g)
Przygotowanie
- Sałatę lodową umyj, osusz i porwij na drobne kawałki.
- Do sałaty dodaj pomidorki przekrojone na pół, ogórka, awokado i łososia pokrojonego w plasterki.
- Do słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj miód, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko tak, aby powstała emulsja. Przygotowaną sałatkę polej sosem.
- Obsyp płatkami migdałów i dorzuć borówki (możesz je zjeść osobno).
Sałatka z łososiem wędzonym w sosie cytrynowym sprawdzi się jako osobne danie lub jako dodatek do posiłku. Jest bardzo smaczna i przy tym szybka w przygotowaniu.