Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 426 kcal \ B-29 g \ T-14 g \ W-43 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 116 kcal \ B-8 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- tortellini, świeże z ricottą i szpin.-1op.(400 g)
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (300 g)
- brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (30 g)
- kukurydza konserwowa – 3 łyżki (60 g)
- majonez – 1 łyżka (30 g)
- jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
Przygotowanie
- Tortellini oraz brokuły ugotuj w osolonej wodzie.
- Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, dopraw papryką słodką, solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Pomidorki poprzekrajaj, cebulę pokrój w kostkę, a kukurydzę odcedź.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i podawaj.
Sałatka z tortellini i brokułem oraz kurczakiem jest pyszna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy, zimny obiad, kolacja lub danie na spotkanie w większym gronie. Spróbuj, warto!