Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 251 kcal \ B-17 g \ T-12 g \ W-16 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 53 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-3 g \ BŁ-2 g
Składniki
- brokuły – 1 duża sztuka (500 g)
- ser sałatkowy a’la feta – 1/2 kostki (100 g)
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk (200 g)
- jogurt naturalny – 1 mały kubeczek (150 g)
- czosnek – 1 ząbek
- słonecznik, nasiona – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- czarnuszka – 1 szczypta
Przygotowanie
- Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ser sałatkowy pokrój w kostkę, pomidorki poprzekrajaj na połówki.
- Jogurt wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, pieprzem i szczyptą soli. Możesz ewentualnie dodać trochę koperku.
- Słonecznik delikatnie podpraż na patelni.
- Wszystkie składniki ułóż na półmisku, polej sosem jogurtowym, obsyp nasionami i czarnuszką.
Sałatka z brokułem, pomidorkami i serem sałatkowym świetnie sprawdzi się jako śniadanie, posiłek do pracy, kolacja lub sałatka na spotkanie w większym gronie. Jest pyszna i sycąca!