Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 263 kcal \ B-4 g \ T-15 g \ W-27 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 111 kcal \ B-2 g \ T-6 g \ W-12 g \ BŁ-2 g
Składniki
- winogrona – 1 kiść (400 g)
- orzechy włoskie – 2 garście (45 g)
- jabłko – 2 sztuki (250 g)
- seler naciowy – 4 łodygi (165 g)
- majonez – 2 płaskie łyżki (40 g)
- jogurt naturalny – 1 łyżka (30 g)
- sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
- miód – 1 łyżeczka (10 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Orzechy podpraż na patelni. Jabłka, seler naciowy i winogrona pokrój.
- Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj sos i wymieszaj.
Sałatka z winogronami i selerem to wbrew pozorom jedna z pyszniejszych sałatek. Składniki wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu świetnie smakuje. Nadaje się jako sałatka imprezowa lub do lunchboxa.