Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 516 kcal \ B-22 g \ T-36 g \ W-27 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 214 kcal \ B-9 g \ T-15 g \ W-11 g \ BŁ-2 g
Składniki
- rukola – 3 garście (60 g)
- ser halloumi – 1/2 opakowania (113 g)
- figi, świeże – 4 sztuki (200 g)
- szynka szwarcwaldzka – 4 plastry (44 g)
- orzechy włoskie – 1 garść (30 g)
- pieprz – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- krem balsamiczny – 1 łyżka (16 g)
Przygotowanie
- Halloumi pokrój na kawałki i zgrilluj na patelni.
- Rukolę umyj, osusz i ułóż na talerzach.
- Figi umyj, pokrój w ósemki i poukładaj na rukoli.
- Szynkę zwiń w różyczki i ułóż na talerzach.
- Całość posyp podprażonymi orzechami, dopraw pieprzem skrop oliwą i kremem balsamicznym.
Sałatka z figami i halloumi świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa, szybka kolacja lub sałatka imprezowa. Sprawdź koniecznie i przekonaj się jak smakuje!