Sałatka z Burakami, Awokado, Orzechami

3.9/5 - (Ocen: 25)
Sałatka z awokado i burakami

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 481 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-24 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 116 kcal \ B-3 g \ T-9 g \ W-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Burak gotowany – 4 sztuki (480 g)
  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (70 g)
  • Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj, ułóż na talerzach.
  2. Buraki (gotowane kupuję w Biedronce lub Lidlu), ser sałatkowy (lub kozi), oraz awokado pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na rukoli.
  3. Dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym lub kremem balsamicznym.
  4. Skrop oliwą i posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i słonecznikiem

Sałatka z awokado i burakami sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie, posiłek do lunchboxa, kolacja lub dodatek do dań z grilla.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 25)

Dodaj komentarz