Sałatka z burakami, awokado, orzechami

4/5 - (Ocen: 3)
Sałatka z awokado i burakami

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 481 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-24 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 116 kcal \ B-3 g \ T-9 g \ W-6 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Rukola – 4 garście (80 g)
  • Burak gotowany – 4 sztuki (480 g)
  • Awokado – 1 sztuka (140 g)
  • Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (70 g)
  • Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
  • Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj, ułóż na talerzach.
  2. Buraki (gotowane kupuję w Biedronce lub Lidlu), ser sałatkowy (lub kozi), oraz awokado pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na rukoli.
  3. Dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym lub kremem balsamicznym.
  4. Skrop oliwą i posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i słonecznikiem

Sałatka z awokado i burakami sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie, posiłek do lunchboxa, kolacja lub dodatek do dań z grilla.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00