Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 481 kcal \ B-13 g \ T-36 g \ W-24 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 116 kcal \ B-3 g \ T-9 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Rukola – 4 garście (80 g)
- Burak gotowany – 4 sztuki (480 g)
- Awokado – 1 sztuka (140 g)
- Ser sałatkowy a’la feta – 1/4 opak. (70 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka (6 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Rukolę umyj, ułóż na talerzach.
- Buraki (gotowane kupuję w Biedronce lub Lidlu), ser sałatkowy (lub kozi), oraz awokado pokrój w kostkę. Wszystkie składniki ułóż na rukoli.
- Dopraw solą, pieprzem, octem balsamicznym lub kremem balsamicznym.
- Skrop oliwą i posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i słonecznikiem
Sałatka z awokado i burakami sprawdzi się zarówno jako lekkie śniadanie, posiłek do lunchboxa, kolacja lub dodatek do dań z grilla.