Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 388 kcal \ B-9 g \ T-12 g \ W-60 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 186 kcal \ B-5 g \ T-6 g \ W-29 g \ BŁ-1 g
Składniki
- makaron orzo – 1 i 1/2 szklanki (250 g)
- pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- ogórek zielony – 1/2 sztuki (90 g)
- papryka czerwona – 1/2 sztuki (100 g)
- czerwona cebula – 1/3 sztuki (40 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- miód – 2 łyżki (50 g)
- musztarda dijon – 2 łyżki (40 g)
- oliwa – 4 łyżki (40 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.
- Przygotuj dressing: w słoiczku wymieszaj oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Pomidorki poprzekrajaj, ogórka, paprykę, cebulę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj dressing i wymieszaj. Smacznego!
Sałatka z makaronem orzo z sosem miodowo-musztardowym nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest prosta w przygotowaniu. To idealna opcja dla tych, którzy szukają zdrowej i smacznej alternatywy dla tradycyjnych sałatek z majonezem. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!