
Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 454 kcal \ B-29 g \ T-28 g \ W-17 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 103 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-4 g \ BŁ-2 g
Składniki
- jajo – 6 sztuk (300 g)
- bób – 2/3 opakowania (350 g)
- pomidor malinowy – 4 sztuki (680 g)
- słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
- ser feta – 1 opakowanie (200 g)
- jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
- majonez – 1 łyżka (30 g)
- czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo, oskub i pokrój na kawałki.
- Bób wrzuć do garnka, dodaj płaską łyżeczkę soli i zalej wrzątkiem (jeśli nie masz świeżego, użyć mrożony). Gotuj ok 10 minut, a następnie zalej lodowatą wodą. Obierz ze skórki.
- Pomidory pokrój na kawałki i ułóż na talerzach. Dorzuć bób, jaja, awokado i ser feta.
- Jogurt, majonez, czosnek, koperek, sol i pieprz wymieszaj, a następnie polej składniki sałatki.
- Posyp podprażonymi nasionami słonecznika.
Sałatka z bobem, pomidorami i jajem to pyszna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. Możesz ją też przygotować na Wielkanoc (z dodatkiem mrożonego bobu).