Sałatka z Bobem, Pomidorami i Jajem

4/5 - (Ocen: 5)
Sałatka z bobem, pomidorami i jajem

Wskazówki

20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 454 kcal \ B-29 g \ T-28 g \ W-17 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 103 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-4 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • jajo – 6 sztuk (300 g)
  • bób – 2/3 opakowania (350 g)
  • pomidor malinowy – 4 sztuki (680 g)
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20 g)
  • ser feta – 1 opakowanie (200 g)
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie (180 g)
  • majonez – 1 łyżka (30 g)
  • czosnek granulowany – 1/2 łyżeczki
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Jaja ugotuj na twardo, oskub i pokrój na kawałki.
  2. Bób wrzuć do garnka, dodaj płaską łyżeczkę soli i zalej wrzątkiem (jeśli nie masz świeżego, użyć mrożony). Gotuj ok 10 minut, a następnie zalej lodowatą wodą. Obierz ze skórki.
  3. Pomidory pokrój na kawałki i ułóż na talerzach. Dorzuć bób, jaja, awokado i ser feta.
  4. Jogurt, majonez, czosnek, koperek, sol i pieprz wymieszaj, a następnie polej składniki sałatki.
  5. Posyp podprażonymi nasionami słonecznika.

Sałatka z bobem, pomidorami i jajem to pyszna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub kolacja. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. Możesz ją też przygotować na Wielkanoc (z dodatkiem mrożonego bobu).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz