Kurczak w kremowym sosie dyniowym miniatura

Kurczak w kremowym sosie dyniowym

Na rozgrzane masło klarowane wrzucić pokrojone na większe kawałki piersi kurczaka. Doprawić papryką słodką, ostrą, kurkumą i pieprzem. Mięso obsmażyć z każdej strony i jak tylko się zetnie, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Domowe sushi

Domowe sushi

Ryż umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i mieszamy za pomocą dłoni. Wymieniamy wodę i czynność powtarzamy do czasu, aż woda przestanie być „mleczna”. Ryż zalewamy czystą wodą i odstawiamy do namoczenia na 30-40 minut.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną).

Kurczak sezamowy miniatura

Kurczak sezamowy

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę.

Curry z kurczakiem i batatem miniatura

Curry z kurczakiem i batatem

Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty.