Kurczak sezamowy

4.8/5 - (Ocen: 9)
Kurczak sezamowy

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
447 kcal \ B-49 g \ W-28 g \ T-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
  • Skrobia ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
  • Olej sezamowy – 15 g (1,5 łyżki)
  • Sos sojowy – 30 g (3 łyżki)
  • Miód – 30 g (2 łyżki)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Sezam – 20 g (2 łyżki)
  • Pikantna pasta Harissa – 10 g (1 łyżeczka)
  • Woda – 50 g (1/4 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć kurczaka. Gdy mięso będzie ścięte, wlać sos. Zagotować. Podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.8/5 - (Ocen: 9)

2 komentarze do “Kurczak sezamowy”

  1. Witam, skorzystałam z przepisu na sos i zrobiłam na obiad ciecierzycę po chińsku z makaronem ryżowym, bardzo fajnie smakowało z takim sosikiem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz