Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
447 kcal \ B-49 g \ W-28 g \ T-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
- Skrobia ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Olej sezamowy – 15 g (1,5 łyżki)
- Sos sojowy – 30 g (3 łyżki)
- Miód – 30 g (2 łyżki)
- Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Sezam – 20 g (2 łyżki)
- Pikantna pasta Harissa – 10 g (1 łyżeczka)
- Woda – 50 g (1/4 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. W miseczce wymieszać: sos sojowy, łyżeczkę oleju, miód (albo syrop klonowy), starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, nasiona sezamu, pastę Harissa (sos Sriracha, albo drobno posiekaną papryczkę chilli) i wodę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i przesmażyć kurczaka. Gdy mięso będzie ścięte, wlać sos. Zagotować. Podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.
Witam, skorzystałam z przepisu na sos i zrobiłam na obiad ciecierzycę po chińsku z makaronem ryżowym, bardzo fajnie smakowało z takim sosikiem 🙂
oooo! Fantastyczny pomysł 🙂