Kurczak w kremowym sosie dyniowym

Oceń
Kurczak w kremowym sosie dyniowym

Wskazówki

60 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
280 kcal \ B-31 g \ W-15 g \ T-9 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka – 500g
  • Masło klarowane – 6g (1 łyżeczka)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Cebula – 100g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10g (2 ząbki)
  • Dynia hokkaido – 700g (1/2 średniej sztuki)
  • Passata pomidorowa – 250ml (1 szklanka)
  • Woda – 750ml (3 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 125ml (1/2 szklanki)
  • Natka pietruszki – 6g (2 łyżki)
  • Ryż – do podania
  • Fasolka szparagowa – do podania

Przygotowanie

Na rozgrzane masło klarowane wrzucić pokrojone na większe kawałki piersi kurczaka. Doprawić papryką słodką, ostrą, kurkumą i pieprzem. Mięso obsmażyć z każdej strony i jak tylko się zetnie, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dynię pokroić drobno i dorzucić do cebuli i czosnku. Podsmażyć. Dodać szklankę passaty pomidorowej oraz dwie szklanki wody. Gotować do miękkości dyni, a następnie całość zmiksować. Dodać jeszcze jedną szklankę wody i dorzucić wcześniej podsmażonego kurczaka. Gotować ok 15 minut. Pod koniec dodać mleko kokosowe. Podawać z natką pietruszki i dowolnymi dodatkami. Polecam fasolkę szparagową i ryż.

Kaloryczność podana jest dla dania bez ryżu i warzyw.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00