
Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
280 kcal \ B-31 g \ W-15 g \ T-9 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Filet z piersi kurczaka – 500g
- Masło klarowane – 6g (1 łyżeczka)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Pieprz – 2 szczypty
- Cebula – 100g (1 sztuka)
- Czosnek – 10g (2 ząbki)
- Dynia hokkaido – 700g (1/2 średniej sztuki)
- Passata pomidorowa – 250ml (1 szklanka)
- Woda – 750ml (3 szklanki)
- Mleko kokosowe – 125ml (1/2 szklanki)
- Natka pietruszki – 6g (2 łyżki)
- Ryż* – do podania
- Fasolka szparagowa – do podania
Przygotowanie
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Na rozgrzane masło klarowane wrzucić pokrojone na większe kawałki piersi kurczaka. Doprawić papryką słodką, ostrą, kurkumą i pieprzem. Mięso obsmażyć z każdej strony i jak tylko się zetnie, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dynię pokroić drobno i dorzucić do cebuli i czosnku. Podsmażyć. Dodać szklankę passaty pomidorowej oraz dwie szklanki wody. Gotować do miękkości dyni, a następnie całość zmiksować. Dodać jeszcze jedną szklankę wody i dorzucić wcześniej podsmażonego kurczaka. Gotować ok 15 minut. Pod koniec dodać mleko kokosowe. Podawać z natką pietruszki i dowolnymi dodatkami. Polecam fasolkę szparagową i ryż.
Kaloryczność podana jest dla dania bez ryżu i warzyw.
Kurczak w kremowym sosie dyniowym to pomysł na pyszny, rozgrzewający, jesienny obiad dla całej rodziny.
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Smakowało nawet synowi, który zasadniczo jest niejadkiem i warzyw unikalne 😅
Cudownie to czytać 🙂
Świetny przepis. Smakuje całej rodzince.
Dziękuję!
cudownie!