Wskazówki
40 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
497 kcal \ B-39 g \ W-38 g \ T-23 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 300 g (2 porcje)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Czerwona pasta curry – 15 g (1 łyżka)
- Bataty – 250 g (1 sztuka)
- Pomidory z puszki – 200 g (1/2 puszki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Sos sojowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Szpinak – 50 g (2 garści)
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić tłuszcz, wrzucić mięso i lekko przesmażyć. Dodać cebulkę, pastę curry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę batata, pomidory z puszki, wodę (albo bulion warzywny) oraz mleko kokosowe i sos sojowy. Gotować około 25-30 minut. Pod koniec dodać szpinak. Podawać z ryżem.
Pyszne!
😉
Zrobiłam. Przepyszne!!
Cieszę się 😉
Czy można zastąpić sos sojowy? Nie mam zaufania do soi 🙁
Można użyć aminokwasy kokosowe (coconut aminos) 🙂 Albo po prostu pominąć, tyle że smak będzie już ciut inny