Wskazówki
25 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
450 kcal \ B-35 g \ W-25 g \ T-24 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mango – 240 g (1 sztuka)
- Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Papryczka chili – 2 g (1cm kawałek)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Cebulka dymka – 25 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Kurczak, filet z piersi – 300 g (1 porcja)
- Czerwona pasta curry – 10 g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 5 g (1 łyżeczka)
Ważne!
Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
Na blogu jest już taki przepis z indykiem, ale myślę że kurczak smakuje jeszcze lepiej 🙂 Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć porządnie pastą curry i odłożyć. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulkę i papryczkę chilli pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć kurczaka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem (można je dodać wcześniej, jednak zauważyłam, że tak drobno starty czosnek lubi się przypalać). Całość zalać mlekiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem jaśminowym i szczypiorkiem z dymki.
Kurczak w sosie curry z mango to pyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem.