Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
367 kcal \ B-37 g \ W-42 g \ T-6 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
  • Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
  • Fasolka szparagowa – 150 g (1 porcja)
  • Ananas – 200 g (1 porcja)
  • Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 20 g (2 łyżki)
  • Woda – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną). Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki). Ocet ryżowy wymieszać z cukrem (można dodać ciut więcej, ale jak dla mnie danie przy takiej ilości jest wystarczająco słodkie) i wodą.  Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę, fasolkę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z cukrem (można dodać trochę zalewy z ananasa), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

2 komentarze do “Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i fasolką”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00