
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
367 kcal \ B-37 g \ W-42 g \ T-6 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
- Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
- Fasolka szparagowa – 150 g (1 porcja)
- Ananas – 200 g (1 porcja)
- Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
- Cukier trzcinowy – 20 g (2 łyżki)
- Woda – 30 g (3 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Dodać mąką ziemniaczaną. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić (użyłam mrożoną). Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki). Ocet ryżowy wymieszać z cukrem (można dodać ciut więcej, ale jak dla mnie danie przy takiej ilości jest wystarczająco słodkie) i wodą. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę, fasolkę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z cukrem (można dodać trochę zalewy z ananasa), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.
bardzo smaczne danie 🙂
Cieszę się 😉