Kurczak Hoisin miniatura

Kurczak Hoisin

Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos Hoisin, wodę i passatę. Na patelni rozpuścić olej kokosowy (lub inny tłuszcz) i przesmażyć mięso pokrojone na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.

Curry z kurczaka i dyni

Curry z kurczaka i dyni

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać starty na tarce czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dynię i smażyć około 5 min.

Chili con carne miniatura

Chili con carne

Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.

Zapiekane leniwe gołąbki

Zapiekane leniwe gołąbki

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać.

Kurczak tikka masala miniatura

Kurczak tikka masala

Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku.