Wskazówki
40 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
332 kcal \ B-27 g \ W-16 g \ T-19 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 400 g (1 porcja)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
- Przyprawa garam masala – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 2 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Imbir świeży – 2 cm kawałek
- Papryka ostra – 10 g (2 łyżeczki)
- Papryka słodka – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę. Podmażyć na łyżce masła klarowanego.
Ząbek czosnku przesmażyć na drugiej łyżce masła. Dodać przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, łyżeczkę kminu i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Dodać passatę pomidorową, łyżkę soku z limonki, sól do smaku. Gotować około 10 min. Dodać kurczaka i gotować 15 minut. Pod koniec dodać mleko kokosowe. Podawać np. z ryżem.
Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.
Więcej takich przepisów! Kurczak jest przepyszny, mąż zadowolony 🙂
Jak mąż zadowolony to najważniejsze 😉