Kurczak tikka masala

5/5 - (Ocen: 1)
Kurczak tikka masala

Wskazówki

40 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
332 kcal \ B-27 g \ W-16 g \ T-19 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 400 g (1 porcja)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 100 g (1/2 szklanki)
  • Przyprawa garam masala – 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski – 2 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Imbir świeży – 2 cm kawałek
  • Papryka ostra – 10 g (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka – 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę. Podmażyć na łyżce masła klarowanego.
Ząbek czosnku przesmażyć na drugiej łyżce masła. Dodać przyprawy: po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, łyżeczkę kminu i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Dodać passatę pomidorową, łyżkę soku z limonki, sól do smaku. Gotować około 10 min. Dodać kurczaka i gotować 15 minut. Pod koniec dodać mleko kokosowe. Podawać np. z ryżem.

Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Kurczak tikka masala”

Dodaj komentarz