Zapiekane leniwe gołąbki

Zapiekane leniwe gołąbki

Wskazówki

90 minut  14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
157 kcal \ B-8 g \ W-8 g \ T-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 20 g (1,5 łyżki)
  • Kapusta biała – 500 g (1 porcja)
  • Ryż jaśminowy – 65 g (1 porcja)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Z masy formować gołąbki. Przesmażyć delikatnie na maśle (1 łyżce). Passatę zagotować z domowym bulionem. Doprawić papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Kilka łyżek sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub brytwanny. Wyłożyć gołąbki i zalać sosem. Piec w 180C przez 55-60 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Kwaśniewska
Danuta Kwaśniewska
2 lat temu

Suchy. Ryż to znaczy on.ma być surowy

Wiola
Wiola
2 lat temu

Mój mąż bardzo lubi, jutro mu zrobię

Item added to cart.
0 items - 0,00