Zapiekane leniwe gołąbki

4.7/5 - (Ocen: 4)
Zapiekane leniwe gołąbki

Wskazówki

90 minut  14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
157 kcal \ B-8 g \ W-8 g \ T-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 20 g (1,5 łyżki)
  • Kapusta biała – 400 g (1 porcja)
  • Ryż jaśminowy – 65 g (1 porcja)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Mięso zmiel.
  2. Kapustę bardzo drobno pokrój, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przestudź.
  3. Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na maśle (1 łyżeczce).
  4. Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszaj. Dopraw papryką słodką, solą i pieprzem.
  5. Z masy formuj gołąbki. Przesmaż delikatnie na maśle (1 łyżce).
  6. Passatę zagotuj z domowym bulionem. Dopraw papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
  7. Kilka łyżek sosu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Wyłóż gołąbki i zalej sosem.
  8. Piecz w 180C przez 55-60 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 4)

7 komentarzy do “Zapiekane leniwe gołąbki”

Dodaj komentarz