Wskazówki
90 minut 14 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
157 kcal \ B-8 g \ W-8 g \ T-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 20 g (1,5 łyżki)
- Kapusta biała – 400 g (1 porcja)
- Ryż jaśminowy – 65 g (1 porcja)
- Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – 1 łyżeczka
- Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Mięso zmiel.
- Kapustę bardzo drobno pokrój, zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przestudź.
- Cebulę posiekaj drobno, zeszklij na maśle (1 łyżeczce).
- Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszaj. Dopraw papryką słodką, solą i pieprzem.
- Z masy formuj gołąbki. Przesmaż delikatnie na maśle (1 łyżce).
- Passatę zagotuj z domowym bulionem. Dopraw papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Kilka łyżek sosu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Wyłóż gołąbki i zalej sosem.
- Piecz w 180C przez 55-60 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mój mąż bardzo lubi, jutro mu zrobię
Czekam na wieści 🙂
Suchy. Ryż to znaczy on.ma być surowy
Dokładnie 😉
To najlepsze i najprostsze gołąbki ever!
To najprostsze i najlepsze gołąbki ever!
Dziękuję! Cieszę się, że smakują! 🙂