Zapiekane leniwe gołąbki

Wskazówki

1,5 godziny  14 porcji
1 porcja to: 157 kcal \ B-8 g \ W-8 g \ T-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 20 g (1,5 łyżki)
  • Kapusta biała – 500 g (1 porcja)
  • Ryż jaśminowy – 65 g (1 porcja)
  • Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
  • Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • Oregano – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Z masy formować gołąbki. Przesmażyć delikatnie na maśle (1 łyżce). Passatę zagotować z domowym bulionem. Doprawić papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Kilka łyżek sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub brytwanny. Wyłożyć gołąbki i zalać sosem. Piec w 180C przez 55-60 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Kwaśniewska

Suchy. Ryż to znaczy on.ma być surowy

Wiola

Mój mąż bardzo lubi, jutro mu zrobię

Item added to cart.
0 items - 0,00