Wskazówki
1,5 godziny 14 porcji
1 porcja to: 157 kcal \ B-8 g \ W-8 g \ T-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Łopatka wieprzowa – 500 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Cebula – 52 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 20 g (1,5 łyżki)
- Kapusta biała – 500 g (1 porcja)
- Ryż jaśminowy – 65 g (1 porcja)
- Passata pomidorowa – 500 g (1 porcja)
- Bulion domowy – 240 g (1 szklanka)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – 1 łyżeczka
- Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso zmielić. Kapustę bardzo drobno pokroić, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle (1 łyżeczce). Mięso, jaja, cebulkę, kapustę i suchy ryż (można wymienić na inny, mi akurat jaśminowy najbardziej smakuje) dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Z masy formować gołąbki. Przesmażyć delikatnie na maśle (1 łyżce). Passatę zagotować z domowym bulionem. Doprawić papryką, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Kilka łyżek sosu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub brytwanny. Wyłożyć gołąbki i zalać sosem. Piec w 180C przez 55-60 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Suchy. Ryż to znaczy on.ma być surowy
Dokładnie 😉
Mój mąż bardzo lubi, jutro mu zrobię
Czekam na wieści 🙂