Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
366 kcal \ B-37 g \ W-45 g \ T-6 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
  • Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
  • Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
  • Ananas – 200 g (1 porcja)
  • Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 20 g (2 łyżki)
  • Woda – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Ketchup – 30 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki). Ocet ryżowy wymieszać z cukrem (można dodać ciut więcej, ale jak dla mnie danie przy takiej ilości jest wystarczająco słodkie) i wodą.  Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z cukrem, ketchup (albo przecier pomidorowy), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
2 lat temu

Masz pomysł, czym mogłabym zastąpić paprykę? Mam na nią uczulenie, a kocham to danie…

Agnieszka W.
Agnieszka W.
2 lat temu

Polecam!! Wyszło super 🙂

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Jeden z moich ulubionych przepisów.

Edyta
Edyta
1 rok temu

Pychotka 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy tego typu dań 🙂 rewelacja dziękuję

Item added to cart.
0 items - 0,00