Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
513 kcal \ B-29 g \ W-25 g \ T-35 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cebula – 50 g (1/2 sztuki)
- Dynia hokkaido – 300 g (1 kawałek)
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
- Nerkowce – 20 g (1 garść)
- Limonka – 50 g (1/2 sztuki)
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać starty na tarce czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dynię i smażyć około 5 min. (co jakiś czas mieszając). Dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kokosowe, zagotować. Doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem (jaśminowy pasuje idealnie) i limonką. Posypać nerkowcami (można je pominąć).
*kaloryczność podana jest dla posiłku bez ryżu 🙂
Nie mam w domu dyni, czy mogę użyć batata?
Jak najbardziej, też będzie pysznie 😉
Mam wszystkie składniki 😉 Biorę się do pracy!
Czekam na wieści 🙂
Przepyszne 😉
😉