Wskazówki
30 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-40 g \ W-27 g \ T-16 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Wołowina, udziec – 600 g (1 porcja)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Passata pomidorowa – 100 g (1 porcja)
- Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
- Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Oregano – 1 łyżeczka
- Papryczka chili – 1/2 sztuki
- Kmin rzymski – 1/3 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczka
- Papryka słodka – 3 łyżeczki
Przygotowanie
Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane (lub oliwę), wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso. Smażyć, aż straci swój kolor. Dodać pomidory, odsączoną i przepłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dodać sól. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki lub kolendry, z ryżem, pieczywem lub makaronem.
Czy podana kaloryczność potrawy uwzględnia w sobie już ryż?
Nie, kaloryczność podana jest dla samego mięsa z sosem 🙂