Chili con carne

Chili con carne

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-40 g \ W-27 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Wołowina, udziec – 600 g (1 porcja)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Passata pomidorowa – 100 g (1 porcja)
  • Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Papryczka chili – 1/2 sztuki
  • Kmin rzymski – 1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczka
  • Papryka słodka – 3 łyżeczki

Przygotowanie

Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane (lub oliwę), wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso. Smażyć, aż straci swój kolor. Dodać pomidory, odsączoną i przepłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dodać sól. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki lub kolendry, z ryżem, pieczywem lub makaronem.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta K
Marta K
2 lat temu

Czy podana kaloryczność potrawy uwzględnia w sobie już ryż?

Item added to cart.
0 items - 0,00