Chili con carne

5/5 - (Ocen: 1)
Chili con carne

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
411 kcal \ B-40 g \ W-27 g \ T-16 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Wołowina, udziec – 600 g (1 porcja)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Passata pomidorowa – 100 g (1 porcja)
  • Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Papryczka chili – 1/2 sztuki
  • Kmin rzymski – 1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczka
  • Papryka słodka – 3 łyżeczki

Przygotowanie

Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane (lub oliwę), wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso. Smażyć, aż straci swój kolor. Dodać pomidory, odsączoną i przepłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dodać sól. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki lub kolendry, z ryżem, pieczywem lub makaronem.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Chili con carne”

Dodaj komentarz