Wskazówki
60 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 84 kcal \ B-5 g \ T-5 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 71 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cukinia – 2 sztuki (600 g)
- sól – 2 szczypty
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
- cebula suszona – 1 łyżeczka (4 g)
- czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
- oregano – 1/2 łyżeczki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- cukier – 1/3 łyżeczki
- ser ricotta – 1 opakowanie (250 g)
- ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (30 g)
- ser grana padano, tarty – 3 łyżki (30 g)
- jajo – 1 sztuka (50 g)
- bazylia, świeża – 1 garść (3 g)
- pieprz – do smaku
- ser mozzarella, tarty – 1 garść (40 g)
Przygotowanie
- Cukinię pokrój wzdłóż na plastry o grubości ok 0,5 cm, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą i skrop oliwą. Zapiekaj przez 15-20 minut w 200C
- Do rondelka przełóż pomidory (drobno krojone z puszki lub passatę). Dodaj przyprawy (cebulę suszoną, czosnek granulowany, sól, pieprz, oregano, cukier) i gotuj ok 10 minut. Połowę sosu wylej na dnie naczynia żaroodpornego.
- Do miski przełóż składniki na farsz: ricottę, mozzarellę, grana padano (lub parmezan), jajo, bazylię. Dopraw pieprzem.
- Na upieczonej cukini ułóż farsz i zawiń roladkę.
- Wszystkie roladki ułóż w naczyniu z sosem. Polej resztą sosu i posyp serem mozzarella. Piecz 20 minut w 200 C.
Roladki z cukinii z ricottą, mozzarellą i grana padano podane na sosie pomidorowym to pomysł na pyszne danie, które zachwyci Ciebie i Twoich gości. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Spróbuj, warto 🙂
Dziękuję, bardzo dobry przepis, danie wychodzi bardzo smaczne – testowane na dzieciach 😊
Miło to czytać 🙂
Wychodzi przepyszne 😀, smak rewelacyjny, lekkostrawne, pychota, bardzo dziękuję! To już kolejny Pani przepis, który jest po prostu wspaniały 😀
Wspaniale! Miło to czytać 🙂