Roladki z Cukinii z Ricottą, Mozzarellą i Grana Padano

5/5 - (Ocen: 1)
Roladki z cukinii z ricottą, mozzarellą i grana padano

Wskazówki

60 minut
12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 84 kcal \ B-5 g \ T-5 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 71 kcal \ B-4 g \ T-4 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cukinia – 2 sztuki (600 g)
  • sól – 2 szczypty
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
  • cebula suszona – 1 łyżeczka (4 g)
  • czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • cukier – 1/3 łyżeczki
  • ser ricotta – 1 opakowanie (250 g)
  • ser mozzarella, tarty – 2 łyżki (30 g)
  • ser grana padano, tarty – 3 łyżki (30 g)
  • jajo – 1 sztuka (50 g)
  • bazylia, świeża – 1 garść (3 g)
  • pieprz – do smaku
  • ser mozzarella, tarty – 1 garść (40 g)

Przygotowanie

  1. Cukinię pokrój wzdłóż na plastry o grubości ok 0,5 cm, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą i skrop oliwą. Zapiekaj przez 15-20 minut w 200C
  2. Do rondelka przełóż pomidory (drobno krojone z puszki lub passatę). Dodaj przyprawy (cebulę suszoną, czosnek granulowany, sól, pieprz, oregano, cukier) i gotuj ok 10 minut. Połowę sosu wylej na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Do miski przełóż składniki na farsz: ricottę, mozzarellę, grana padano (lub parmezan), jajo, bazylię. Dopraw pieprzem.
  4. Na upieczonej cukini ułóż farsz i zawiń roladkę.
  5. Wszystkie roladki ułóż w naczyniu z sosem. Polej resztą sosu i posyp serem mozzarella. Piecz 20 minut w 200 C.

Roladki z cukinii z ricottą, mozzarellą i grana padano podane na sosie pomidorowym to pomysł na pyszne danie, które zachwyci Ciebie i Twoich gości. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Spróbuj, warto 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Roladki z Cukinii z Ricottą, Mozzarellą i Grana Padano”

  1. Wychodzi przepyszne 😀, smak rewelacyjny, lekkostrawne, pychota, bardzo dziękuję! To już kolejny Pani przepis, który jest po prostu wspaniały 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz