Cukinia Faszerowana Mięsem i Ryżem

5/5 - (Ocen: 1)
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 551 kcal \ B-27 g \ T-13 g \ W-78 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 353 kcal \ B-22 g \ T-13 g \ W-36 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 65 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-7 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cukinia – 1 sztuka (800 g)
  • cebula – 1 sztuka (80 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
  • mięso mielone z łopatki wieprzowej – (300 g)
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki (100 g)
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • koperek – 1 łyżka (4 g)
  • pomidor malinowy – 2 sztuki (340 g)
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • pieprz – 1/3 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz.(4 g)
  • pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
  • oregano – 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 1 szczypta
  • sól i pieprz – do smaku

Przykładowe dodatki

  • ziemniaki – 250 g na 1 porcję

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Cukinię przekrój na pół i wydrąż. Przełoż na blachę w której będziesz ją zapiekać i lekko oprósz solą. Odstaw.
  2. Na oliwie lekko zeszklij cebulkę. Ryż ugotuj al dente i lekko przestudź.
  3. Przygotuj sos: zagotuj pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz, oregano, paprykę słodką. Odstaw.
  4. Do miski przełóż zmielone mięso, dodaj cebulkę, ryż, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, koperek, przyprawy, pokrojone pomidory. Całość dokladnie wymieszaj przy pomocy dłoni.
  5. Farsz przełóż do łódeczek z cukinii i polej sosem. Na blachę możesz wylać odrobinę wody, dzięki czemu „soki” się nie przypalą. Piecz w 200C przez 50 minut.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem to pomysł na szybki i pyszny sezonowy obiad. Smakuje rewelacyjnie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz