Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 551 kcal \ B-27 g \ T-13 g \ W-78 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 353 kcal \ B-22 g \ T-13 g \ W-36 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 65 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-7 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cukinia – 1 sztuka (800 g)
- cebula – 1 sztuka (80 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
- mięso mielone z łopatki wieprzowej – (300 g)
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki (100 g)
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- koperek – 1 łyżka (4 g)
- pomidor malinowy – 2 sztuki (340 g)
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- pieprz – 1/3 łyżeczki
- sól – do smaku
- suszone pomidory z czosnkiem-1 łyżecz.(4 g)
- pomidory krojone w puszce – 1 opak. (400 g)
- oregano – 1/3 łyżeczki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- cukier – 1 szczypta
- sól i pieprz – do smaku
Przykładowe dodatki
- ziemniaki – 250 g na 1 porcję
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), używaj ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Cukinię przekrój na pół i wydrąż. Przełoż na blachę w której będziesz ją zapiekać i lekko oprósz solą. Odstaw.
- Na oliwie lekko zeszklij cebulkę. Ryż ugotuj al dente i lekko przestudź.
- Przygotuj sos: zagotuj pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól, pieprz, oregano, paprykę słodką. Odstaw.
- Do miski przełóż zmielone mięso, dodaj cebulkę, ryż, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, koperek, przyprawy, pokrojone pomidory. Całość dokladnie wymieszaj przy pomocy dłoni.
- Farsz przełóż do łódeczek z cukinii i polej sosem. Na blachę możesz wylać odrobinę wody, dzięki czemu „soki” się nie przypalą. Piecz w 200C przez 50 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem to pomysł na szybki i pyszny sezonowy obiad. Smakuje rewelacyjnie!