Dorsz z Ryżem i Warzywami

4.7/5 - (Ocen: 3)
Dorsz z ryżem i warzywami

Wskazówki

30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem: 486 kcal \ B-52 g \ T-9 g \ W-48 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 314 kcal \ B-48 g \ T-9 g \ W-10 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Dorsz, filet – 2 spore filety (500 g)
  • Koperek – 2 łyżeczki (4 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Warzywa mrożone – 1 opakowanie (400 g)
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przykładowe dodatki

  • Ryż biały* – 1/2 szklanki (100 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Dorsza ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na rybie połóż koperek. Dopraw pieprzem.
  2. Warzywa oprósz ziołami i skrop oliwą. Przykryj.
  3. Wszystkie składniki piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (możesz ugotować na parze lub upiec w rękawie).
  4. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.Dorsz z ryżem i warzywami

Dorsz z ryżem i warzywami to danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Warzywa możesz dowolnie wymieniać. Ryż możesz wymienić na brązowy.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz