Wskazówki
30 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem: 486 kcal \ B-52 g \ T-9 g \ W-48 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu: 314 kcal \ B-48 g \ T-9 g \ W-10 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Dorsz, filet – 2 spore filety (500 g)
- Koperek – 2 łyżeczki (4 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Warzywa mrożone – 1 opakowanie (400 g)
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przykładowe dodatki
- Ryż biały* – 1/2 szklanki (100 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Dorsza ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na rybie połóż koperek. Dopraw pieprzem.
- Warzywa oprósz ziołami i skrop oliwą. Przykryj.
- Wszystkie składniki piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (możesz ugotować na parze lub upiec w rękawie).
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.Dorsz z ryżem i warzywami
Dorsz z ryżem i warzywami to danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Warzywa możesz dowolnie wymieniać. Ryż możesz wymienić na brązowy.