Zapiekanka z Ziemniakami i Mielonym Mięsem

3.8/5 - (Ocen: 38)
Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem

Wskazówki

45 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 393 kcal \ B-29 g \ T-21 g \ W-24 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g zapiekanki: 132 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-8 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • Mielona łopatka wieprzowa – 500 g
  • Pomidory krojone w puszce – 1 puszka
  • Passata pomidorowa – 300 g
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Bazylia – 1/2 łyżeczki
  • Ziemniaki – 6-8 sztuk (500 g)
  • Ser np. cheddar – 2 garście (50 g)
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj i przestudź. Na oliwie lub maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć przyprawy, a po 2-3 minutach dodaj mięso. Smaż do momentu, aż się zetnie. Dodaj pomidory i passatę. Dopraw oregano i bazylią. Duś 20 minut.
  2. W międzyczasie ziemniaki pokrój w talarki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plasterki, następnie część sosu, warstwę sera i ponownie ziemniaki, sos, ser itd.
  3. Zapiekaj 30 minut w 180C (góra dół). Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂

Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem to takie danie z cyklu „czyszczenie lodówki”. Wystarczy kilka składników i pyszny obiad gotowy 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 38)

Dodaj komentarz