Wskazówki
45 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 393 kcal \ B-29 g \ T-21 g \ W-24 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g zapiekanki: 132 kcal \ B-10 g \ T-7 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- Mielona łopatka wieprzowa – 500 g
- Pomidory krojone w puszce – 1 puszka
- Passata pomidorowa – 300 g
- Oregano – 1 łyżeczka
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Ziemniaki – 6-8 sztuk (500 g)
- Ser np. cheddar – 2 garście (50 g)
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj i przestudź. Na oliwie lub maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć przyprawy, a po 2-3 minutach dodaj mięso. Smaż do momentu, aż się zetnie. Dodaj pomidory i passatę. Dopraw oregano i bazylią. Duś 20 minut.
- W międzyczasie ziemniaki pokrój w talarki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plasterki, następnie część sosu, warstwę sera i ponownie ziemniaki, sos, ser itd.
- Zapiekaj 30 minut w 180C (góra dół). Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂
Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem to takie danie z cyklu „czyszczenie lodówki”. Wystarczy kilka składników i pyszny obiad gotowy 🙂