Wskazówki
45 minut 4 porcje
1 porcja to: 390 kcal \ B-33 g \ W26x g \ T-16 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 120g (1 sztuka)
- Czosnek – 15g (3 ząbki)
- Masło klarowane – 8g (1 łyżeczka)
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
- Mielona łopatka wieprzowa – 500g
- Pomidory krojone w puszce – 1 puszka
- Passata pomidorowa – 300g
- Oregano – 1 łyżeczka
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Ziemniaki – 500g (6-8 sztuk)
- Ser (np. cheddar) – 50g (2 garście)
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ziemniaki ugotować i przestudzić. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzucić przyprawy, a po 2-3 minutach dodać mięso. Smażyć do momentu, aż się zetnie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i passatę. Doprawić oregano i bazylią. Dusić 20 minut. W międzyczasie ziemniaki pokroić w talarki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki, następnie część sosu, warstwę sera i ponownie ziemniaki, sos, ser itd. Zapiekać 30 minut w 180C (góra dół). Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂