Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem

4,1/5 - (Ocen: 13)
Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem

Wskazówki

45 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:390 kcal \ B-33 g \ W26 g \ T-16 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (8 g)
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona – 1/3 łyżeczki
  • Mielona łopatka wieprzowa – 500 g
  • Pomidory krojone w puszce – 1 puszka
  • Passata pomidorowa – 300 g
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Bazylia – 1/2 łyżeczki
  • Ziemniaki – 6-8 sztuk (500 g)
  • Ser np. cheddar – 2 garście (50 g)
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Ziemniaki ugotuj i przestudź. Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dorzuć przyprawy, a po 2-3 minutach dodaj mięso. Smaż do momentu, aż się zetnie. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i passatę. Dopraw oregano i bazylią. Duś 20 minut.
  2. W międzyczasie ziemniaki pokrój w talarki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plasterki, następnie część sosu, warstwę sera i ponownie ziemniaki, sos, ser itd.
  3. Zapiekaj 30 minut w 180C (góra dół). Najlepiej smakuje następnego dnia 🙂

Zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem to takie danie z cyklu „czyszczenie lodówki”. Wystarczy kilka składników i pyszny obiad gotowy 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,1/5 - (Ocen: 13)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00