Wskazówki
40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 435 kcal \ B-48 g \ W-51 g \ T-8 g \ BŁ-7 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 kawałki (400 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- ziemniaki – 5-6 sztuk (300 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (105 g)
- marchew – 2 sztuki (90 g)
- cukinia – 1 średnia sztuka (400 g)
- pomidory z puszki – 1 puszka (400 g)
- bulion domowy – 2 szklanki (480 g)
- papryka ostra – 1 szczypta
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki. Marchew i cukinię obierz, przekrój wzdłuż i pokrój na półtalarki. Cebulę pokrój w kostkę.
- Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i zrumień na maśle lub oliwie, porządnie dopraw papryką (słodką i ostrą).
- Dorzuć cebulę, ziemniaki i marchew. Podsmaż i dodaj cukinię.
- Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem.
- Wszystko zalej bulionem (domowym rosołem) oraz pomidorami (w sezonie można dodać świeże) i duś około 20-25 minut. Najlepiej będzie, gdy danie trochę odparuje. W razie czego jeszcze dopraw.
Jednogarnkowe danie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i cukinią to pomysł na szybki, pyszny i sycący obiad. To takie danie z cyklu „robi się samo”. Spróbuj! Warto 🙂
Warzywa twarde jak skała, sugerując się czasem gotowania, który podany został w przepisie. Danie dobre, ale czasochłonne jeśli chce się mieć wszystkie zęby po zjedzeniu