Jednogarnkowe danie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i cukinią

4/5 - (Ocen: 39)
Jednogarnkowe danie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i cukinią

Wskazówki

40 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 435 kcal \ B-48 g \ W-51 g \ T-8 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 kawałki (400 g)
  • masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
  • ziemniaki – 5-6 sztuk (300 g)
  • cebula czerwona – 1 sztuka (105 g)
  • marchew – 2 sztuki (90 g)
  • cukinia – 1 średnia sztuka (400 g)
  • pomidory z puszki – 1 puszka (400 g)
  • bulion domowy – 2 szklanki (480 g)
  • papryka ostra – 1 szczypta
  • papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki. Marchew i cukinię obierz, przekrój wzdłuż i pokrój na półtalarki. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i zrumień na maśle lub oliwie, porządnie dopraw papryką (słodką i ostrą).
  3. Dorzuć cebulę, ziemniaki i marchew. Podsmaż i dodaj cukinię.
  4. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem.
  5. Wszystko zalej bulionem (domowym rosołem) oraz pomidorami (w sezonie można dodać świeże) i duś około 20-25 minut. Najlepiej będzie, gdy danie trochę odparuje. W razie czego jeszcze dopraw.
Jednogarnkowe danie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i cukinią to pomysł na szybki, pyszny i sycący obiad. To takie danie z cyklu „robi się samo”. Spróbuj! Warto 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 39)

1 komentarz do “Jednogarnkowe danie z kurczakiem, marchewką, ziemniakami i cukinią”

  1. Warzywa twarde jak skała, sugerując się czasem gotowania, który podany został w przepisie. Danie dobre, ale czasochłonne jeśli chce się mieć wszystkie zęby po zjedzeniu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz