Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
250 kcal \ B-42 g \ W-7 g \ T-8 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Indyk, filet z piersi – 800 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 10 g (2 łyżki)
- Oliwa z suszonych pomidorów – 10 g (2 łyżeczki)
- Suszone pomidory w oliwie – 14 g (4 plastry)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
- Oregano – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na chwilę. Cebulkę i czosnek pokroić i przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Cukinię odcisnąć i dodać do cebulki. Pomidorki suszone pokroić i dodać na patelnię. Wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Ostudzić. W międzyczasie zmielić mięso. Wszystkie składniki połączyć ręką, dodać jajo, oliwę, doprawić do smaku. W dłoniach uformować kotleciki ( z podanej ilości składników powinno wyjść 12 sztuk). Smażyć na maśle klarowanym. Podawać z dowolnymi dodatkami – u mnie sałatka z pomidorkami koktajlowymi, ogórkami kiszonymi, czerwoną cebulką i bazylią.
Pani Kasiu szkoda,ze nie ma opcji „drukuj”
Już nad nią pracujemy 🙂
Są przepyszne 😉
Cieszę się bardzo 😀
Robiłam już kilka razy. Są pyszne! Koleżankom rozdałam przepis
Super! Dziękuję 🙂