Wskazówki
25 minut
4 porcje (12 kąsków)
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 317 kcal \ B-17 g \ T-11 g \ W-36 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 290 kcal \ B-16 g \ T-9 g \ W-35 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g kąsków: 151 kcal \ B-8 g \ T-5 g \ W-18 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cukinia – 1 sztuka (400 g)
- ser cheddar – 1 szklanka (90 g)
- bułka tarta panko – 1 i 1/2 szklanki (165 g)
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- cebula suszona – 1 łyżeczka (4 g)
- suszone pomidory z czosnkiem – 1 łyżka (8 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/3 łyżeczki
Przykładowe dodatki
- sos czosnkowy – 20 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Cukinię zetrzyj na tarce, a następnie odciśnij nadmiar soku.
- Do miski z cukinią dodaj cheddar, bułkę tartą panko, jaja, przyprawy
- Całość wymieszaj dokładnie, w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
- Z masy uformuj kąski i upiecz w AirFryer (180C, 15 minut) lub w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut.
- Podawaj z sosem czosnkowym.
Cukiniowo-serowe kąski to pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Świetnie sprawdzą się podczas spotkań ze znajomymi.