Prosta Zupa Ogórkowa

5/5 - (Ocen: 1)
Prosta zupa ogórkowa

Wskazówki

40 minut + 3h
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 400 kcal \ B-29 g \ T-16 g \ W-30 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 61 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, udko – 2 sztuki (500 g)
  • kurczak, porcja rosołowa – 3 sztuki (450 g)
  • marchew – 2 sztuki (120 g)
  • pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
  • seler korzeniowy – 1/4 sztuki (80 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • por – 1/3 sztuki (40 g)
  • pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • pieprz – Do smaku
  • sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • ziemniaki – 6 sztuk (510 g)
  • ogórek kiszony – 6 sztuk (360 g)
  • masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
  • masło – 1 łyżka (10 g)
  • sok z kiszonych ogórków – 2/3 szkl. (200 g)
  • śmietana 18% – 4 łyżki (100 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania bulionu (możesz użyć już wcześniej przygotowany rosół). Mięso zalej zimną wodą (1,5l) i zagotuj. Zmniejsz moc, zdejmij z wierzchu piankę (tzw szumy), dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz oczyszczone warzywa (cebulę lekko opal). Gotuj ok 2-3h.
  2. Całość przelej przez sito do drugiego garnka, aby oddzielić płyn od stałych składników.
  3. Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w kostkę. Pozostałe składniki (pietruszka, seler, cebula, por, ziele i liście) już nie będą potrzebne.
  4. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do bulionu i gotuj ok 10 minut.
  5. W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ogórki i podsmażaj delikatnie przez 3-5 minut. Dodaj do bulionu z ziemniakami i gotuj ok 5 minut.
  6. Do garnka wrzuć pokrojoną wcześniej marchewkę, mięso oraz wlej sok z kiszonych ogórków (możesz dodać więcej niż podaję, ilość dobierz do swoich preferencji). Gotuj przez 5 minut i zapraw zahartowaną śmietaną (do szklanki dodaj trochę zupy oraz łyżkę śmietany, wymieszaj, a następnie dodaj resztę) i dodaj posiekany koperek.
  7. Jeśli masz już gotowy rosół i nie chcesz gotować nowego, to wykorzystaj 1,2l.

Prosta zupa ogórkowa to pomysł na prosty, klasyczny obiad który zasmakuje każdemu. Wypróbuj i się przekonaj!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz