
Wskazówki
40 minut + 3h
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 400 kcal \ B-29 g \ T-16 g \ W-30 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 61 kcal \ B-4 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, udko – 2 sztuki (500 g)
- kurczak, porcja rosołowa – 3 sztuki (450 g)
- marchew – 2 sztuki (120 g)
- pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
- seler korzeniowy – 1/4 sztuki (80 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- por – 1/3 sztuki (40 g)
- pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- ziele angielskie – 3 sztuki
- liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- pieprz – Do smaku
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- ziemniaki – 6 sztuk (510 g)
- ogórek kiszony – 6 sztuk (360 g)
- masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- masło – 1 łyżka (10 g)
- sok z kiszonych ogórków – 2/3 szkl. (200 g)
- śmietana 18% – 4 łyżki (100 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania bulionu (możesz użyć już wcześniej przygotowany rosół). Mięso zalej zimną wodą (1,5l) i zagotuj. Zmniejsz moc, zdejmij z wierzchu piankę (tzw szumy), dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz oczyszczone warzywa (cebulę lekko opal). Gotuj ok 2-3h.
- Całość przelej przez sito do drugiego garnka, aby oddzielić płyn od stałych składników.
- Mięso oddziel od kości, marchewkę pokrój w kostkę. Pozostałe składniki (pietruszka, seler, cebula, por, ziele i liście) już nie będą potrzebne.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do bulionu i gotuj ok 10 minut.
- W międzyczasie na tarce o dużych oczkach zetrzyj ogórki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć ogórki i podsmażaj delikatnie przez 3-5 minut. Dodaj do bulionu z ziemniakami i gotuj ok 5 minut.
- Do garnka wrzuć pokrojoną wcześniej marchewkę, mięso oraz wlej sok z kiszonych ogórków (możesz dodać więcej niż podaję, ilość dobierz do swoich preferencji). Gotuj przez 5 minut i zapraw zahartowaną śmietaną (do szklanki dodaj trochę zupy oraz łyżkę śmietany, wymieszaj, a następnie dodaj resztę) i dodaj posiekany koperek.
- Jeśli masz już gotowy rosół i nie chcesz gotować nowego, to wykorzystaj 1,2l.
Prosta zupa ogórkowa to pomysł na prosty, klasyczny obiad który zasmakuje każdemu. Wypróbuj i się przekonaj!