Wskazówki
50 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 209 kcal \ B-12 g \ T-8 g \ W-22 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 46 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cukinia – 2 sztuki (800 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 3 ząbki (9 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- por – 1/2 sztuki (70 g)
- ziemniaki – 4 sztuki (300 g)
- rosół – 2 szklanki (500 g)
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek pokrój niedbale i zeszklij na patelni z połową rozgrzanego masła klarowanego. Przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła, dodaj por, pokrojoną cukinię i ziemniaki. Podsmażaj przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając, a następnie przełóż do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Warzywa zalej rosołem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ok 15 minut, a następnie zblenduj na gładko.
- W razie potrzeby dopraw / dolej rosołu.
- Podawaj z grzankami.
Zupa krem z cukinii i pora to świetny pomysł na lekki i pyszny obiad. Fantastycznie smakuje w towarzystwie domowych grzanek. Sprawdź koniecznie!
Przepyszna zupa, Polecam.
Cudownie to czytać 🙂