Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 443 kcal \ B-25 g \ T-15 g \ W-49 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 49 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Pomidory krojone – 1 puszka (400 g)
- Ziemniaki – 3 sztuki (270 g)
- Por – 1 sztuka (140 g)
- Czosnek – 3 ząbki (15 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Passata pomidorowa – 1/2 opak. (350 g)
- Rosół – 2 i 1/2 szklanki (500 g)
- Bazylia świeża – 1/2 garści (2 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pora i pokrojone ziemniaki. Smaż przez chwilę.
- Dorzuć krojone pomidory, passatę i zalej bulionem. Dopraw do smaku i gotuj przez ok 15 minut.
- Całość zmiksuj.
Zupa krem z pomidorów, pora i ziemniaków to pomysł na szybki obiad lub lekką kolację. Możesz ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Ziemniaków nie polecam zalewać passatą, póki są surowe bo się nie ugotują. Kwas powoduje ze „zdębieją”. Poza tym przepis ok