Zupa Krem z Pomidorów, Pora i Ziemniaków

4.7/5 - (Ocen: 8)
Zupa krem z pomidorów, pora i ziemniaków

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 443 kcal \ B-25 g \ T-15 g \ W-49 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 49 kcal \ B-3 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Pomidory krojone – 1 puszka (400 g)
  • Ziemniaki – 3 sztuki (270 g)
  • Por – 1 sztuka (140 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Passata pomidorowa – 1/2 opak. (350 g)
  • Rosół – 2 i 1/2 szklanki (500 g)
  • Bazylia świeża – 1/2 garści (2 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pora i pokrojone ziemniaki. Smaż przez chwilę.
  2. Dorzuć krojone pomidory, passatę i zalej bulionem. Dopraw do smaku i gotuj przez ok 15 minut.
  3. Całość zmiksuj.

Zupa krem z pomidorów, pora i ziemniaków to pomysł na szybki obiad lub lekką kolację. Możesz ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 8)

1 komentarz do “Zupa Krem z Pomidorów, Pora i Ziemniaków”

  1. Ziemniaków nie polecam zalewać passatą, póki są surowe bo się nie ugotują. Kwas powoduje ze „zdębieją”. Poza tym przepis ok

    Odpowiedz

Dodaj komentarz