Aromatyczna Zupa Krem z Pieczonej Dyni, Papryki i Pomidorów

5/5 - (Ocen: 2)
Aromatyczna zupa krem z pieczonej dyni, papryki i pomidorów

Wskazówki

60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 417 kcal \ B-21 g \ T-19 g \ W-48 g \ BŁ-17 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 348 kcal \ B-18 g \ T-16 g \ W-42 g \ BŁ-15 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 44 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • dynia hokkaido – 1 sztuka (1400 g)
  • pomidor malinowy – 3 sztuki (510 g)
  • papryka czerwona – 2 sztuki (380 g)
  • cebula – 1 sztuka (200 g)
  • czosnek – 4 ząbki (20 g)
  • oliwa – 3 łyżki (30 g)
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • bulion domowy – 3 szklanki (600 g)

Przykładowe dodatki

  • domowe grzanki – 20 g na 1 porcję
  • ser feta – 10 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj, oczyść (dyni hokkaido nie musisz obierać) przełóż na blachę, skrop oliwą i piecz około 40 minut w 200C.
  2. Po wyjęciu z piekarnika pomidorów zdejmij skórę.
  3. Do naczynia blendera przełóż warzywa, wlej sok który się wydzielił podczas pieczenia, dodaj bulion (więcej lub mniej, w zależności od tego jaką konsystencję lubisz), przyprawy i zmiksuj dokładnie.
  4. Przelej do garnka i zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku i dodaj więcej bulionu.
  5. Podawaj z domowymi grzankami i serem feta albo śmietanką / mleczkiem kokosowym

Zupa krem z pieczonej dyni, papryki i pomidorów to pomysł na pyszny, rozgrzewający obiad lub kolację. Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz 🙂 Smak jest lekko zdominowany przez paprykę, więc jeśli nie przepadasz za dynią, taka zupa będzie idealna dla Ciebie. Nie wyczujesz jej smaku, a skorzystasz z prozdrowotnych właściwości 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz