Wskazówki
60 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 417 kcal \ B-21 g \ T-19 g \ W-48 g \ BŁ-17 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 348 kcal \ B-18 g \ T-16 g \ W-42 g \ BŁ-15 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 44 kcal \ B-2 g \ T-2 g \ W-5 g \ BŁ-2 g
Składniki
- dynia hokkaido – 1 sztuka (1400 g)
- pomidor malinowy – 3 sztuki (510 g)
- papryka czerwona – 2 sztuki (380 g)
- cebula – 1 sztuka (200 g)
- czosnek – 4 ząbki (20 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- kurkuma – 1/2 łyżeczki
- papryka słodka – 1 łyżeczka (4 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki (3 g)
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- bulion domowy – 3 szklanki (600 g)
Przykładowe dodatki
- domowe grzanki – 20 g na 1 porcję
- ser feta – 10 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Warzywa umyj, oczyść (dyni hokkaido nie musisz obierać) przełóż na blachę, skrop oliwą i piecz około 40 minut w 200C.
- Po wyjęciu z piekarnika pomidorów zdejmij skórę.
- Do naczynia blendera przełóż warzywa, wlej sok który się wydzielił podczas pieczenia, dodaj bulion (więcej lub mniej, w zależności od tego jaką konsystencję lubisz), przyprawy i zmiksuj dokładnie.
- Przelej do garnka i zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku i dodaj więcej bulionu.
- Podawaj z domowymi grzankami i serem feta albo śmietanką / mleczkiem kokosowym
Zupa krem z pieczonej dyni, papryki i pomidorów to pomysł na pyszny, rozgrzewający obiad lub kolację. Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz 🙂 Smak jest lekko zdominowany przez paprykę, więc jeśli nie przepadasz za dynią, taka zupa będzie idealna dla Ciebie. Nie wyczujesz jej smaku, a skorzystasz z prozdrowotnych właściwości 🙂
bardzo dobra, aromatyczna zupa, polecam.
Cieszę się, że smakuje 🙂
Pyszna zupa:))
Cieszę się, że smakuje! 🙂