Zupa gołąbkowa

3.9/5 - (Ocen: 32)
Zupa gołąbkowa

Wskazówki

35 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji: 368 kcal \ B-31 g \ T-14 g \ W-28 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 78 kcal \ B-7 g \ T-3 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • cebula – 2 średnie sztuki (180 g)
  • oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • marchew – 2 sztuki (140 g)
  • wieprzowina, łopatka – (500 g)
  • papryka słodka – 1 łyżka (8 g)
  • sól – 1 czubata łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka (5 g)
  • pieprz – 1 łyżeczka (4 g)
  • kapusta biała – 1 sztuka (400 g)
  • liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • pomidory krojone – 1 opakowanie (400 g)
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki (75 g)
  • rosół – 5 szklanek (1000 g)
  • koperek – 1,5 łyżki (6 g)

Przygotowanie

Na oliwie podsmaż cebulę. Smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż 2-3 minuty. Dodaj zmielone mięso oraz przyprawy. Smaż, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dolej rosół, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 3-4 minuty i dodaj pokrojoną kapustę. Gotuj 20 minut na średniej mocy. Pod koniec dorzuć posiekany koperek. Podawaj z ryżem. Zupa gołąbkowa to proste i pyszne danie, które zasmakuje każdemu. Możesz ją podać z ulubionym pieczywem.

Zupa gołąbkowa to zupa, która smakuje zupełnie jak tradycyjne gołąbki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego pyszna 🙂 Sprawdź koniecznie!

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 32)

Dodaj komentarz