
Wskazówki
Składniki
- cebula – 2 średnie sztuki (180 g)
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- marchew – 2 sztuki (140 g)
- wieprzowina, łopatka – (500 g)
- papryka słodka – 1 łyżka (8 g)
- sól – 1 czubata łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka (5 g)
- pieprz – 1 łyżeczka (4 g)
- kapusta biała – 1 sztuka (400 g)
- liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
- pomidory krojone – 1 opakowanie (400 g)
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki (75 g)
- rosół – 5 szklanek (1000 g)
- koperek – 1,5 łyżki (6 g)
Przygotowanie
Na oliwie podsmaż cebulę. Smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj startą marchewkę i smaż 2-3 minuty. Dodaj zmielone mięso oraz przyprawy. Smaż, aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dolej rosół, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 3-4 minuty i dodaj pokrojoną kapustę. Gotuj 20 minut na średniej mocy. Pod koniec dorzuć posiekany koperek. Podawaj z ryżem. Zupa gołąbkowa to proste i pyszne danie, które zasmakuje każdemu. Możesz ją podać z ulubionym pieczywem.
Zupa gołąbkowa to zupa, która smakuje zupełnie jak tradycyjne gołąbki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i do tego pyszna 🙂 Sprawdź koniecznie!