
Wskazówki
50 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 225 kcal \ B-7 g \ T-11 g \ W-33 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 44 kcal \ B-1 g \ T-2 g \ W-6 g \ BŁ-2 g
Składniki
- dynia hokkaido – 1 sztuka (1200 g)
- ziemniaki – 2 średnie sztuki (150 g)
- cebula – 1 sztuka (105 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (10 g)
- bulion domowy – 2 szklanki (480 g)
- mleko kokosowe – 1/2 szklanki (100 g)
- imbir, świeży – kawałek
- kurkuma – 1 łyżeczka
- przyprawa papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- przyprawa papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
- pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
- Dynię (najlepiej hokkaido) oczyść (nie trzeba obierać), pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i również pokrój na kawałki.
- W garnku rozpuść masło (albo oliwę), wrzuć przyprawy i chwilę przesmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż, a następnie wlej bulion i gotuj około 20-30 minut.
- Dokładnie zmiksuj, dodaj mleko kokosowe (używam Real Thai), a następnie ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Krem z dyni i ziemniaków to pyszna i delikatna zupa, kóra przyjemnie rozgrzewa. Fantastycznie smakuje w towarzystwie grzanek, podprażonych pestek i z kleksem z mleczka kokosowego.