Wskazówki
20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 351 kcal \ B-22 g \ T-11 g \ W-37 g \ BŁ-12 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 77 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-8 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziemniaki – 3 sztuki
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Groszek mrożony – 450 g
- Domowy rosół – 500ml
- Sól – 1 płaska łyżeczka
- Pieprz – 2-3 szczypty
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Koperek – 1 łyżeczka
- Nasiona słonecznika – do podania
Przygotowanie
- W garnku podgrzej masło klarowane lub oliwę. Wrzuć niedbale pokrojoną cebulę i plasterki czosnku. Smaż chwilę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (im mniejsze, tym szybciej się ugotują). Smaż jeszcze moment.
- Dodaj groszek mrożony i zalej rosołem. Dopraw solą, pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny. Gotuj ok 15-20 minut.
- Całość zblenduj dokładnie i jeśli będzie taka potrzeba, to jeszcze dodatkowo dopraw.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ekspresowa zupa krem z groszku to pomysł na szybką i pyszną kolację, lekki obiad bądź nawet lunch. Jest przepyszna!