Ekspresowa zupa krem z groszku

5/5 - (Ocen: 4)
Domowe burgery wołowe

Wskazówki

20 minut
3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 351 kcal \ B-22 g \ T-11 g \ W-37 g \ BŁ-12 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 77 kcal \ B-5 g \ T-2 g \ W-8 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Groszek mrożony – 450 g
  • Domowy rosół – 500ml
  • Sól – 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz – 2-3 szczypty
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Koperek – 1 łyżeczka
  • Nasiona słonecznika – do podania

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzej masło klarowane lub oliwę. Wrzuć niedbale pokrojoną cebulę i plasterki czosnku. Smaż chwilę. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (im mniejsze, tym szybciej się ugotują). Smaż jeszcze moment.
  2. Dodaj groszek mrożony i zalej rosołem. Dopraw solą, pieprzem, koperkiem i sokiem z cytryny. Gotuj ok 15-20 minut.
  3. Całość zblenduj dokładnie i jeśli będzie taka potrzeba, to jeszcze dodatkowo dopraw.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ekspresowa zupa krem z groszku to pomysł na szybką i pyszną kolację, lekki obiad bądź nawet lunch. Jest przepyszna!

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz