Zupa tajska z kurczakiem i papryką

4.7/5 - (Ocen: 8)
Zupa tajska z kurczakiem i papryką

Wskazówki

30 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
569 kcal \ B-26 g \ W-44 g \ T-37 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
  • Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Papryka czerwona – 60 g (1/2 sztuki)
  • Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Kurczak, filet- 250 g (1 porcja)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Liście kaffiru – 1 g (5 sztuk)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
  • Świeża kolendra – 1 g (1 łyżka)

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną pokrojoną papryczkę chilli (lepiej pozbyć się pestek 🙂 ), czerwoną pastę curry, starty na tarce imbir i drobno dość pokrojoną dymkę. Podsmażaj ok 2 minuty. Dorzuć paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażaj.
  2. Do garnka dodaj mleczko kokosowe (używam Real Thai – ma świetny skład i konsystencję), dwie szklanki wody, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz liście kaffiru. Jeśli masz, możesz dodać też trawę cytrynową. Doda cudownego aromatu 🙂 Wymieszaj.
  3. Dodaj sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotuj ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Zupę podawaj na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Możesz dodatkowo skropić ją sokiem z limonki.

Zupa tajska z kurczakiem i papryką to jedno z bardziej aromatycznych dań. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i smakuje każdemu 🙂

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 8)

Dodaj komentarz