Wskazówki
30 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
569 kcal \ B-26 g \ W-44 g \ T-37 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
- Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona – 60 g (1/2 sztuki)
- Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
- Woda – 440 g (2 szklanki)
- Kurczak, filet- 250 g (1 porcja)
- Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
- Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
- Liście kaffiru – 1 g (5 sztuk)
- Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
- Cukier trzcinowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)
- Świeża kolendra – 1 g (1 łyżka)
Przygotowanie
- W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojoną pokrojoną papryczkę chilli (lepiej pozbyć się pestek 🙂 ), czerwoną pastę curry, starty na tarce imbir i drobno dość pokrojoną dymkę. Podsmażaj ok 2 minuty. Dorzuć paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażaj.
- Do garnka dodaj mleczko kokosowe (używam Real Thai – ma świetny skład i konsystencję), dwie szklanki wody, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz liście kaffiru. Jeśli masz, możesz dodać też trawę cytrynową. Doda cudownego aromatu 🙂 Wymieszaj.
- Dodaj sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotuj ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas.
- Zupę podawaj na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Możesz dodatkowo skropić ją sokiem z limonki.
Zupa tajska z kurczakiem i papryką to jedno z bardziej aromatycznych dań. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i smakuje każdemu 🙂