Wskazówki
30 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
147 kcal \ B-7 g \ W-29 g \ T-3 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
- Cukinia – 1300 g (1 duża sztuka)
- Szpinak – 75 g (3 garści)
- Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (najlepiej w garnku z grubym dnem). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy chwilę. Dodaejmy cukinię pokrojoną na kawałki oraz szpinak, przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 15-20 minut. Solimy, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z mleka kokosowego lub śmietaną oraz pestkami dyni, grzankami albo chipsami.