Zupa krem z cukinii i szpinaku

4.1/5 - (Ocen: 7)
Zupa krem z cukinii i szpinaku

Wskazówki

30 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
147 kcal \ B-7 g \ W-29 g \ T-3 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Ziemniaki – 300 g (4 średnie sztuki)
  • Cukinia – 1300 g (1 duża sztuka)
  • Szpinak – 75 g (3 garści)
  • Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (najlepiej w garnku z grubym dnem). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy chwilę. Dodaejmy cukinię pokrojoną na kawałki oraz szpinak, przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 15-20 minut. Solimy, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z mleka kokosowego lub śmietaną oraz pestkami dyni, grzankami albo chipsami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.1/5 - (Ocen: 7)

Dodaj komentarz