Zupa Jarzynowa

4.3/5 - (Ocen: 3)
Zupa jarzynowa

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 335 kcal \ B-16 g \ T-16 g \ W-30 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 74 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-7 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • rosół – 3 szklanki (600 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • marchew – 2 sztuki (140 g)
  • ziemniaki – 5 sztuk (425 g)
  • groszek zielony mrożony – 1 szklanka (140 g)
  • kalafior – 1/2 sztuki (250 g)
  • koperek – 2 łyżki (8 g)
  • śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
  • sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodaj plasterki marchewki a po 3 minutach dorzuć pokrojone ziemniaki. Podsmażaj chwilę, a następnie wlej rosół. Gotuj kilka minut, dodaj różyczki kalafiora oraz groszek.
  2. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą oraz koperkiem.
  4. Dolej śmietankę i ewentualnie dopraw do smaku.

Zupa jarzynowa to klasyczna zupa, która najlepiej smakuje latem, ale zimą też świetnie się sprawdzi. Możesz dodać do niej inne ulubione warzywa: brokuły, fasolkę szparagową, kalarepę, brukselkę. Kombinuj i ciesz się smakiem 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.3/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz