Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 335 kcal \ B-16 g \ T-16 g \ W-30 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 74 kcal \ B-3 g \ T-4 g \ W-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- rosół – 3 szklanki (600 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- marchew – 2 sztuki (140 g)
- ziemniaki – 5 sztuk (425 g)
- groszek zielony mrożony – 1 szklanka (140 g)
- kalafior – 1/2 sztuki (250 g)
- koperek – 2 łyżki (8 g)
- śmietanka 30% – 1/2 opakowania (100 g)
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- kurkuma – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
- Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodaj plasterki marchewki a po 3 minutach dorzuć pokrojone ziemniaki. Podsmażaj chwilę, a następnie wlej rosół. Gotuj kilka minut, dodaj różyczki kalafiora oraz groszek.
- Gotuj do miękkości warzyw.
- Dopraw solą, pieprzem, kurkumą oraz koperkiem.
- Dolej śmietankę i ewentualnie dopraw do smaku.
Zupa jarzynowa to klasyczna zupa, która najlepiej smakuje latem, ale zimą też świetnie się sprawdzi. Możesz dodać do niej inne ulubione warzywa: brokuły, fasolkę szparagową, kalarepę, brukselkę. Kombinuj i ciesz się smakiem 🙂