Wskazówki
40 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
97 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mięso mielone z kurczaka – 500 g
- Cebula – 120 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1/3 łyżeczki
- Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
- Koperek – 4 g (1 łyżka)
- Jajo – 50 g (1 sztuka)
- Kasza manna – 36 g (3 łyżki)
- Passata pomidorowa – 700 g (1 butelka)
- Woda – 240 g (1 szklanka)
Przygotowanie
Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć i dodać do zmielonego mięsa. Doprawić papryką, solą, pieprzem, dodać świeżą natkę pietruszki, koperek, jaja i kaszę mannę. Wyrobić rękoma. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodać więcej kaszy. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pulpety (z każdej strony). Zalać wodą lub domowym bulionem oraz passatą pomidorową. Gotować 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym to nie tylko kuszący pomysł na obiad, ale przede wszystkim smaczne danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Pyszności:)
Jest mi bardzo miło 🙂