Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

5/5 - (Ocen: 5)
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Wskazówki

40 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
97 kcal \ B-11 g \ T-4 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mięso mielone z kurczaka – 500 g
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)
  • Kasza manna – 36 g (3 łyżki)
  • Passata pomidorowa – 700 g (1 butelka)
  • Woda – 240 g (1 szklanka)

Przygotowanie

Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć i dodać do zmielonego mięsa. Doprawić papryką, solą, pieprzem, dodać świeżą natkę pietruszki, koperek, jaja i kaszę mannę. Wyrobić rękoma. Jeśli będzie taka potrzeba, to dodać więcej kaszy. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pulpety (z każdej strony). Zalać wodą lub domowym bulionem oraz passatą pomidorową. Gotować 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym to nie tylko kuszący pomysł na obiad, ale przede wszystkim smaczne danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 5)

2 komentarze do “Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym”

Dodaj komentarz