Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 252 kcal \ B-20 g \ T-7 g \ W-26 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 37 kcal \ B-3 g \ T-1 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Składniki
- cebula – 2 sztuki (160 g)
- czosnek – 3 ząbki (15 g)
- ziemniaki – 4 średnie sztuki (300 g)
- cukinia – 1 duża sztuka (1300 g)
- bulion domowy – 4 szklanki (960 g)
- koperek – 1 łyżeczka (4 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (najlepiej w garnku z grubym dnem). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli z czosnkiem. Smażymy chwilę. Dodaejmy cukinię pokrojoną na kawałki, przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 15-20 minut. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z mleka kokosowego lub śmietaną, koperkiem oraz pestkami dyni, grzankami albo chipsami.