Wskazówki
1,5 godziny 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
284 kcal \ B-7 g \ W-38 g \ T-13 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Pomidor – 1000 g (1 kg)
- Czosnek – 20 g (4 ząbki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Bazylia świeża – 3 g (kilka listków)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Chipsy z soczewicy – 20 g (1/2 opakowania)
Przygotowanie
Pomidory umyć, poprzekrajać na pół i razem z oczyszczonymi ząbkami czosnku i pokrojoną cebulą poukładać na blaszce, w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Skropić oliwą, doprawić solą. Piec około 45-60 minut w 180C. Gdy warzywa będą już upieczone, przełożyć do garnuszka. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią, miodem i zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Podawać z kleksem z mleka kokosowego lub śmietany oraz chipsami z soczewicy lub grzankami.