Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Wskazówki

1,5 godziny  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
284 kcal \ B-7 g \ W-38 g \ T-13 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Pomidor – 1000 g (1 kg)
  • Czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Bazylia świeża – 3 g (kilka listków)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Chipsy z soczewicy – 20 g (1/2 opakowania)

Przygotowanie

Pomidory umyć, poprzekrajać na pół i razem z oczyszczonymi ząbkami czosnku i pokrojoną cebulą poukładać na blaszce, w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Skropić oliwą, doprawić solą. Piec około 45-60 minut w 180C. Gdy warzywa będą już upieczone, przełożyć do garnuszka. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią, miodem i zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Podawać z kleksem z mleka kokosowego lub śmietany oraz chipsami z soczewicy lub grzankami.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00