Krem z pieczonych pomidorów

4.2/5 - (Ocen: 4)
Krem z pieczonych pomidorów

Wskazówki

1,5 godziny  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
284 kcal \ B-7 g \ W-38 g \ T-13 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Pomidor – 1000 g (1 kg)
  • Czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Bazylia świeża – 3 g (kilka listków)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Chipsy z soczewicy – 20 g (1/2 opakowania)

Przygotowanie

Pomidory umyć, poprzekrajać na pół i razem z oczyszczonymi ząbkami czosnku i pokrojoną cebulą poukładać na blaszce, w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Skropić oliwą, doprawić solą. Piec około 45-60 minut w 180C. Gdy warzywa będą już upieczone, przełożyć do garnuszka. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią, miodem i zblendować na gładki krem. W razie potrzeby doprawić. Podawać z kleksem z mleka kokosowego lub śmietany oraz chipsami z soczewicy lub grzankami.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.2/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz