Wskazówki
30 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
213 kcal \ B-6 g \ W-20 g \ T-16 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Korzeń pietruszki – 80 g (2 sztuki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 30 g (2 łyżki)
- Por – 100 g (1 kawałek)
- Seler korzeniowy – 160 g (1/2 sztuki)
- Kalafior – 400 g (1/2 główki)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Ziemniaki – 80 g (1 średnia sztuka)
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. Zeszklić na maśle. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka, pokrojoną w plasterki pietruszkę oraz różyczki kalafiora. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zalać bulionem (domowym), porządnie doprawić: solą, pieprzem, imbirem w proszku i gałką muszkatołową, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut. Zmiksować na krem, dodać *mleko kokosowe i jeszcze raz zagotować. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem / szynką / pestkami / grzankami.
Jeśli tolerujesz laktozę możesz dodać 100 ml śmietanki.
Przepyszna. Dziś zrobiłam i wszyscy się zakładali. Proszę o więcej
Cieszę się bardzo 🙂
Wspaniała 😉
Dziękuję 🙂
Pyszne wszystkim smakowało 😉 Proszę o więcej takich przepisów. Dziekuje
Cieszę się 🙂
Mleko czy mleczko kokosowe?
Nazwa używana jest zamiennie (nie chodzi mi o napój). Używam Real Thai z puszki lub kartonika 🙂