
Wskazówki
90 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
438 kcal \ B-46 g \ W-28 g \ T-17 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
- Wołowina, udziec – 500 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 15 g (1,5 łyżki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
- Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
- Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
- Passata pomidorowa – 300 g (1 porcja)
- Pieczarki – 250 g (1 porcja)
- Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
- Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Liść laurowy – 2 liście
- Ziele angielskie – 3 sztuki
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła klarowanego (można wymienić na oliwę) i przesmażyć pokrojone w kostkę mięso. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Doprawić papryką, kminem, oregano. Paprykę pokroić i podsmażyć razem z mięsem, bądź upiec w piekarniku (aby łatwiej pozbyć się skóry). Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i passatę (albo pomidory w puszce). Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do zupy, dorzucić odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotować razem jeszcze 30 minut.
Musi być dobra 🙂
Jest pyszna 🙂
ta zupe która napisałaś to ja nie daje czerwonej cebuli tylko biała i do tego kupuje 2 zupy gulaszowe knora rozrabiam i wlewam do tej zupy po prostu zagęszczam i do tego ogórki w kostke
Staram się unikać gotowych zupek w proszku 🙂