Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa

5/5 - (Ocen: 1)
Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa

Wskazówki

90 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
438 kcal \ B-46 g \ W-28 g \ T-17 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
  • Wołowina, udziec – 500 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 15 g (1,5 łyżki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
  • Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
  • Passata pomidorowa – 300 g (1 porcja)
  • Pieczarki – 250 g (1 porcja)
  • Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła klarowanego (można wymienić na oliwę) i przesmażyć pokrojone w kostkę mięso. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Doprawić papryką, kminem, oregano. Paprykę pokroić i podsmażyć razem z mięsem, bądź upiec w piekarniku (aby łatwiej pozbyć się skóry). Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i passatę (albo pomidory w puszce). Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do zupy, dorzucić odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotować razem jeszcze 30 minut.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa”

  1. ta zupe która napisałaś to ja nie daje czerwonej cebuli tylko biała i do tego kupuje 2 zupy gulaszowe knora rozrabiam i wlewam do tej zupy po prostu zagęszczam i do tego ogórki w kostke

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00