Rozgrzewająca Meksykańska Zupa Gulaszowa

3.6/5 - (Ocen: 9)
Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa

Wskazówki

90 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 414 kcal \ B-47 g \ T-14 g \ W-24 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 397 kcal \ B-46 g \ T-12 g \ W-24 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 65 kcal \ B-8 g \ T-2 g \ W-4 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • wołowina, udziec – 2 plastry (500 g)
  • masło klarowane – 1,5 łyżki (23 g)
  • cebula – 1 sztuka (120 g)
  • cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • papryka czerwona – 2 sztuki (360 g)
  • papryka żółta – 1 sztuka (140 g)
  • papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • oregano – 1 łyżeczka (4 g)
  • sól i pieprz – do smaku
  • bulion domowy – 5 szklanek (1000 g)
  • pomidory drobno krojone – 1 opak. (400 g)
  • pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
  • fasola czerwona konserwowa – 1 opak.(255 g)
  • kukurydza konserwowa – 1 opak. (150 g)
  • liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki

Przykładowe dodatki

  • ser cheddar, tarty – 5 g na 1 porcję
  • pietruszka, natka – 2 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła klarowanego (możesz wymienić na oliwę) i przesmaż pokrojone w kostkę mięso. Powinno się lekko zrumienić.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażaj. Dopraw papryką, kminem (możesz pominąć), oregano.
  3. Paprykę pokrój i podsmaż razem z mięsem, bądź upiecz w piekarniku (ten sposób polecam bardziej 🙂 łatwiej pozbyć się skóry).
  4. Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidor drobno krojone w puszce (albo passatę). Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 40-50 minut na wolnym ogniu.
  5. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj do zupy, dorzuć odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotuj razem jeszcze 30-40 minut. Do smaku możesz dodać dodatkowo łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia.
  6. Podawaj na gorąco z odrobiną sera i natki pietruszki.

Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa to jedna z moich ulubonych zup! To potrawa nie tylko dla fanów kuchni meksykańskiej. Przygotuj ją i przekonaj się jak smakuje.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.6/5 - (Ocen: 9)

8 komentarzy do “Rozgrzewająca Meksykańska Zupa Gulaszowa”

  1. ta zupe która napisałaś to ja nie daje czerwonej cebuli tylko biała i do tego kupuje 2 zupy gulaszowe knora rozrabiam i wlewam do tej zupy po prostu zagęszczam i do tego ogórki w kostke

    Odpowiedz

Dodaj komentarz