Wskazówki
90 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 414 kcal \ B-47 g \ T-14 g \ W-24 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 397 kcal \ B-46 g \ T-12 g \ W-24 g \ BŁ-8 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 65 kcal \ B-8 g \ T-2 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- wołowina, udziec – 2 plastry (500 g)
- masło klarowane – 1,5 łyżki (23 g)
- cebula – 1 sztuka (120 g)
- cebula czerwona – 1 sztuka (120 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- papryka czerwona – 2 sztuki (360 g)
- papryka żółta – 1 sztuka (140 g)
- papryka słodka – 2 łyżeczki (8 g)
- papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- oregano – 1 łyżeczka (4 g)
- sól i pieprz – do smaku
- bulion domowy – 5 szklanek (1000 g)
- pomidory drobno krojone – 1 opak. (400 g)
- pieczarki – 1/2 opakowania (250 g)
- fasola czerwona konserwowa – 1 opak.(255 g)
- kukurydza konserwowa – 1 opak. (150 g)
- liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
Przykładowe dodatki
- ser cheddar, tarty – 5 g na 1 porcję
- pietruszka, natka – 2 g na 1 porcję
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem rozpuść łyżkę masła klarowanego (możesz wymienić na oliwę) i przesmaż pokrojone w kostkę mięso. Powinno się lekko zrumienić.
- Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażaj. Dopraw papryką, kminem (możesz pominąć), oregano.
- Paprykę pokrój i podsmaż razem z mięsem, bądź upiecz w piekarniku (ten sposób polecam bardziej 🙂 łatwiej pozbyć się skóry).
- Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pomidor drobno krojone w puszce (albo passatę). Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 40-50 minut na wolnym ogniu.
- W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj do zupy, dorzuć odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotuj razem jeszcze 30-40 minut. Do smaku możesz dodać dodatkowo łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia.
- Podawaj na gorąco z odrobiną sera i natki pietruszki.
Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa to jedna z moich ulubonych zup! To potrawa nie tylko dla fanów kuchni meksykańskiej. Przygotuj ją i przekonaj się jak smakuje.
Musi być dobra 🙂
Jest pyszna 🙂
ta zupe która napisałaś to ja nie daje czerwonej cebuli tylko biała i do tego kupuje 2 zupy gulaszowe knora rozrabiam i wlewam do tej zupy po prostu zagęszczam i do tego ogórki w kostke
Staram się unikać gotowych zupek w proszku 🙂
a ja dziękuję ze swojej strony za te wszystkie przepisy♥️♥️♥️😊
Mam nadzieję, że się podobają i że dania smakują 🙂 Uściski!
Zupa wręcz zachwyca!
Wspaniale! Cieszę się 🙂