Print Friendly, PDF & Email

Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa

Wskazówki

1,5 godziny  4 porcje
1 porcja to: 438 kcal \ B-46 g \ W-28 g \ T-17 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 200 g (1 porcja)
  • Wołowina, udziec – 500 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 15 g (1,5 łyżki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
  • Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
  • Passata pomidorowa – 300 g (1 porcja)
  • Pieczarki – 250 g (1 porcja)
  • Fasola czerwona z puszki – 120 g (1/2 puszki)
  • Kukurydza konserwowa – 170 g (1/2 puszki)
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka – 1,5 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 2 liście
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła klarowanego (można wymienić na oliwę) i przesmażyć pokrojone w kostkę mięso. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem przesmażyć. Doprawić papryką, kminem, oregano. Paprykę pokroić i podsmażyć razem z mięsem, bądź upiec w piekarniku (aby łatwiej pozbyć się skóry). Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i passatę (albo pomidory w puszce). Doprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do zupy, dorzucić odsączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę czerwoną. Gotować razem jeszcze 30 minut.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaElastefania osiecka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ela
Gość
Ela

Musi być dobra 🙂

stefania osiecka
Gość
stefania osiecka

ta zupe która napisałaś to ja nie daje czerwonej cebuli tylko biała i do tego kupuje 2 zupy gulaszowe knora rozrabiam i wlewam do tej zupy po prostu zagęszczam i do tego ogórki w kostke

Item added to cart.
0 items - 0,00