Polędwiczki w sosie musztardowym

4.5/5 - (Ocen: 4)
Polędwiczki w sosie musztardowym

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 410 kcal \ B-36 g \ T-12 g \ W-40 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 230 kcal \ B-30 g \ T-10 g \ W-4 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka (550 g)
  • Cebula – 1 sztuka (70 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (3 g)
  • Musztarda francuska – 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda miodowa – 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Sól – do smaku
  • Śmietanka 12% – 2/3 opakowania (150 ml)
  • Bulion warzywny – 2/3 szklanki (150 ml)
  • Natka pietruszki – 1 łyżka (12 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)

Przykładowe dodatki

  • Kasza gryczana – 50 g na 1 porcję
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Pokrój w 1,5 cm plastry i lekko rozbij dłonią. Dopraw pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż porządnie polędwiczki (aż lekko zbrązowieją) i odwróć. Dołóż cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę.
  3. Dodaj bulion, śmietankę, musztardy i zagotuj. Dopraw solą i gotuj przez około 15-20 minut. Podawaj z dodatkami.

Przepis pochodzi z darmowego fragmentu eBooka: Szybko, smacznie i zdrowo.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ Najlepsze przepisy

Podaj e-maila i dołączyć do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00