Polędwiczki w Sosie Musztardowym

3.9/5 - (Ocen: 17)
Polędwiczki w sosie musztardowym

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 410 kcal \ B-36 g \ T-12 g \ W-40 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 230 kcal \ B-30 g \ T-10 g \ W-4 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka (550 g)
  • Cebula – 1 sztuka (70 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (3 g)
  • Musztarda francuska – 1 łyżka (10 g)
  • Musztarda miodowa – 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Sól – do smaku
  • Śmietanka 12% – 2/3 opakowania (150 ml)
  • Bulion warzywny – 2/3 szklanki (150 ml)
  • Natka pietruszki – 1 łyżka (12 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)

Przykładowe dodatki

  • Kasza gryczana – 50 g na 1 porcję
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Pokrój w 1,5 cm plastry i lekko rozbij dłonią. Dopraw pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż porządnie polędwiczki (aż lekko zbrązowieją) i odwróć. Dołóż cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę.
  3. Dodaj bulion, śmietankę, musztardy i zagotuj. Dopraw solą i gotuj przez około 15-20 minut. Podawaj z dodatkami.

Przepis pochodzi z darmowego fragmentu eBooka: Szybko, smacznie i zdrowo.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 17)

Dodaj komentarz