Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 410 kcal \ B-36 g \ T-12 g \ W-40 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 230 kcal \ B-30 g \ T-10 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka (550 g)
- Cebula – 1 sztuka (70 g)
- Czosnek – 1 ząbek (3 g)
- Musztarda francuska – 1 łyżka (10 g)
- Musztarda miodowa – 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz – 2 szczypty
- Sól – do smaku
- Śmietanka 12% – 2/3 opakowania (150 ml)
- Bulion warzywny – 2/3 szklanki (150 ml)
- Natka pietruszki – 1 łyżka (12 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
Przykładowe dodatki
- Kasza gryczana – 50 g na 1 porcję
- Ogórki kiszone – 2 sztuki na 1 porcję
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę umyj, osusz i oczyść z błonek. Pokrój w 1,5 cm plastry i lekko rozbij dłonią. Dopraw pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż porządnie polędwiczki (aż lekko zbrązowieją) i odwróć. Dołóż cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę.
- Dodaj bulion, śmietankę, musztardy i zagotuj. Dopraw solą i gotuj przez około 15-20 minut. Podawaj z dodatkami.
Przepis pochodzi z darmowego fragmentu eBooka: Szybko, smacznie i zdrowo.