Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z ryżem: 571 kcal \ B-41 g \ T-22 g \ W-49 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez ryżu:396 kcal \ B-37 g \ T-22 g \ W-11 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 73 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- oliwa – 1 łyżka (10 g)
- cebula – 1/2 sztuki (50 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Pasta curry czerwona – 1,5 łyżeczki (8 g)
- cukinia – 1/2 sztuki (260 g)
- mleko kokosowe – 2/3 szklanki (150 g)
- pietruszka, natka – 2 łyżeczki (8 g)
- pomidor – 2 sztuki (300 g)
Przykładowe dodatki
- ryż basmati – 1/2 szklanki (100 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), wymień na ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka. Podsmażaj przez chwilę, dodaj czerwoną pastę curry i wymieszaj. Dodaj cukinię i smaż jeszcze 3 minuty.
- Wlej mleczko kokosowe i duś 7-8 minut. Dodaj pokrojone pomidory i duś, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp natką pietruszki i podawaj z ugotowanym ryżem.
Kurczak curry z cukinią z mleczkiem kokosowym to pomysł na szybki, smaczny i rozgrzewający obiad. Idealny na chłodne jesienne lub zimowe dni. Spróbuj, nie pożałujesz!
czym mogę zastąpić czerwona pastę curry?
każdy inny produkt sprawi, że to danie będzie zupełnie inaczej smakować. Można dać zwykłe curry w proszku, ale to już nie to samo.
Hej, ja zastępuję zwykłym curry i dodaję troszkę srirachy :> smak bardzo tożsamy
Super 🙂 Kiedyś sprawdzę 🙂