Wskazówki
20 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 468 kcal \ B-13 g \ T-21 g \ W-53 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 131 kcal \ B-4 g \ T-6 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Suszone pomidory w oleju – 8 sztuk (80 g)
- Szpinak, świeży – 1/2 opakowania (100 g)
- Śmietanka 12% – 1 opakowanie (250 g)
- Gnocchi – 1 opakowanie (600 g)
- Ser parmezan, tarty – 4 łyżki (40 g)
- Bazylia, świeża – 1 garść (3 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj poprzekrajane pomidorki koktajlowe i drobno pokrojone pomidory suszone.
- Dodaj posiekane liście szpinaku. Podsmażaj chwilę i dolej śmietankę 12% (podkreślam ŚMIETANKĘ nie śmietanę).
- Dodaj sól i pieprz, dorzuć surowe gnocchi.
- Zagotuj, dodaj bazylię i parmezan. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Smacznego!
Gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych obiadów z dodatkiem klusek, jakie do tej pory przygotowałam 🙂 Polecam każdemu.