Wskazówki
12 godzin 10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
273 kcal \ B-17 g \ W-3 g \ T-22 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Łopatka wieprzowa – 1000 g (1 porcja)
- Czosnek – 45 g (1 główka)
- Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
- Papryka słodka – 2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz – piekarnik też będzie w porządku.
Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3h (a najlepiej na całą noc). Przełożyć do *wolnowaru i piec przez 12h w funkcji „low”. Po tym czasie mięso wyjąć i za pomocą widelca szarpać na włókna. Podawać na ciepło (w różnego rodzaju sosach) lub zimno (w kanapkach).
*Jeśli mięso przygotowujemy w piekarniku, to układamy je w brytwannie, przykrywamy i nastawiamy temperaturę na 100°C. Pieczemy przez 10-12h.
10, 12 godzin pieczemy?
tak, w wolnowarze