Print Friendly, PDF & Email

Pulled pork – szarpana wieprzowina

Wskazówki

12 godzin  10 porcji
1 porcja to: 273 kcal \ B-17 g \ W-3 g \ T-22 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Łopatka wieprzowa – 1000 g (1 porcja)
  • Czosnek – 45 g (1 główka)
  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka – 2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Danie najłatwiej przygotować w wolnowarze, ale jeśli go nie posiadasz – piekarnik też będzie w porządku.
Przyprawy wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do przypraw. Mięso dokładnie umyć (w razie potrzeby usunąć większe kawałki tłuszczu) i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3h (a najlepiej na całą noc). Przełożyć do *wolnowaru i piec przez 12h w funkcji „low”. Po tym czasie mięso wyjąć i za pomocą widelca szarpać na włókna. Podawać na ciepło (w różnego rodzaju sosach) lub zimno (w kanapkach).

*Jeśli mięso przygotowujemy w piekarniku, to układamy je w brytwannie, przykrywamy i nastawiamy temperaturę na 100°C. Pieczemy przez 10-12h.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00