Zupa tajska z krewetkami i papryką miniatura

Zupa tajska z krewetkami i papryką

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2 minuty. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki i chwilę razem przesmażyć.

Domowa pizza z dodatkami

Domowa pizza z dodatkami

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto wyrabiać na blacie przez kilka minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki (z początku ciasto mocno się lepi i mogłoby się wydawać, że trzeba dodać mąki.

Ligawa wołowa z wolnowaru miniatura

Ligawa wołowa z wolnowaru

W misce wymieszać oliwę, paprykę, estragon, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego i z każdej strony podsmażyć mięso (tak, aby zamknąć pory).

Pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami

Grzyby zalać szklanką wrzątku i namaczać przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Odcedzić (zachowując wodę) i pokroić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym.

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym miniatura

Makaron papardelle z kurczakiem i sosem kurkowym

Makaron ugotować.  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać mięso. Smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać odsączone kurki.